Lodówki i zamrażarki - nasz ranking 10 porad

Lodówka jest jednym z najczęściej używanych urządzeń gospodarstwa domowego. Oto kilka prostych wskazówek, które pomogą Ci zaoszczędzić energię i pieniądze podczas jej użytkowania.


1 . Zielone zakupy: oszczędzaj energię i pieniądze

Wybierz model energooszczędny - weź pod uwagę jego klasę energetyczną, prezentowaną na etykiecie. 


2 . Regularnie sprawdzaj stan lodówki 

Aby Twoja lodówka zużywała minimum energii i pieniędzy musi być w dobrym stanie. W przypadku stwierdzenia uszkodzenia uszczelki, wymień ją natychmiast, aby nie marnować energii. 


3 . Umieść żywność w odpowiedni sposób

Aby oszczędzać energię należy pamiętać, że lodówka ma wewnątrz różne strefy temperaturowe. Najwyższa temperatura panuje na górnej półce, gdzie możemy przechowywać np. gotowane jedzenie, a także przetwory. Środkowa półka jest idealna do przechowywania wędlin i serów, a dolna, jako, że najzimniejsza, jest przystosowana do przechowywania łatwo psującej się żywności, takiej jak mięso i ryby. Warzywa należy przechowywać w szufladzie. 


4 . Prawidłowe miejsce dla lodówki

Bardzo ważna jest odpowiednia lokalizacja lodówki. Pamiętajmy, aby nie stawiać urządzeń chłodzących w ciepłych pomieszczeniach, zwłaszcza w pobliżu kaloryferów, grzejników, pieców lub w miejscach silnie nasłonecznionych. 



5 . Zapewnij właściwą wentylację lodówki

Upewnij się, że nic nie zakrywa otworów wentylacyjnych w tylnej części lodówki. Ciepłe powietrze musi mieć zapewnioną drogę ucieczki. W przeciwnym razie lodówka nagrzewa się niepotrzebnie i zużywa więcej energii. Z tego samego powodu nie jest zalecane zabudowywanie lodówek szafkami kuchennymi.


6 . Regularnie rozmrażaj zamrażarkę 

Regularne rozmrażanie zamrażarki jest konieczne w celu zapewnienia stałego i wydajnego chłodzenia, a także niskiego zużycia energii. Gruba warstwa lodu, sprawia, że zużywamy więcej energii, a tym samym płacimy więcej za zużycie prądu. Obecnie wiele modeli posiada automatyczną funkcję kontroli rozmrażania. 


7. Ustaw optymalną temperaturę w lodówce 

Nie zaleca się ustawiania temperatury chłodzenia na niskim poziomie. Optymalna temperatura w lodówce wynosi 7 stopni Celsjusza, temperatura w zamrażarce nie powinna być niższa niż -18 stopni Celsjusza. 


8 . Nie wkładaj ciepłego jedzenia do lodówki 

Ciepło zawarte w produktach musi zostać wydalone przez urządzenie na zewnątrz, co wymaga zużycia energii. Gorące produkty należy pozostawić do czasu ostygnięcia, czyli do osiągnięcia temperatury pokojowej. 


9 . Zamykaj drzwi  

Drzwi lodówki lub zamrażarki nie powinny być niepotrzebnie otwierane. Schłodzone powietrze wypływa, a wpływa ciepłe i wilgotne z pomieszczenia, co powoduje szybsze oblodzenie.


10 . Potrzebujesz nową lodówkę? Skorzystaj z aplikacji ecoGator

Aplikacja ecoGator ze zintegrowanym trybem pomocy zakupowej pomaga znaleźć najbardziej energooszczędną zamrażarkę lub lodówkę w ciągu kilku minut. Działa na systemie Android oraz iOS.